Catalogus texturen

Vloeren & muren

Gepolijst beton (vloeren)

Benaming

Gepolijst beton (niet te verwarren met ‘gevlinderd’ beton)

Technische beschrijving

Na een eerste grofkorrelige bewerking, wordt het verharde beton gepolijst met almaar fijnere schuurschijven. Twee à drie gangen zijn nodig voor klassiek gepolijst beton. Vier tot zes behandelingen, naargelang de granulaten, resulteren in een ‘marmerglad’ gepolijst beton.

Courant gebruik

Gepolijst beton wordt voornamelijk gebruikt voor binnenvloeren (tegels, trappen), maar ook voor buitenvloeren op voorwaarde dat het oppervlak een zekere ruwheid behoudt (anders is het zeer glad bij regen). Het beton wordt ofwel op de bouwplaats (stortklaar beton) gepolijst, ofwel in de fabriek (prefab elementen).

Tinten

De tinten van gepolijst beton variëren in functie van de basiskleuren van de materialen (zand, granulaten, cement) en de gekleurde pigmenten die aan het mengsel worden toegevoegd. ‘Marmerglad’ gepolijst beton is één van de meest esthetische door zijn satijnen, zelfs blinkend uitzicht.

Opmerkingen

Polijsten is een werk van specialisten. Het moet zeer secuur gebeuren daar verschillende factoren het eindresultaat beïnvloeden: samenstelling, mineralogische aard van de granulaten, leeftijd van het beton op het moment van de behandeling…

AGENDA

ACTUALITEIT

VACATURE

FEBELCEM is op zoek naar een raadgevend ingenieur