Catalogus texturen

Vloeren & muren

Gepolierd (gevlinderd) beton (vloeren)

Benaming

Gepolijst of gepolierd beton, polierbeton.
Strikt gesproken en in goed Nederlands heet de hier beschreven bewerking ‘vlinderen’.
‘Polibeton’ of ‘polybeton’ zijn commerciële afleidingen.

Technische beschrijving

Het betonoppervlak wordt aan het begin van de verhardingsfase ‘glad gedraaid’ met een polijstmachine, meetal ‘helikopter’ genoemd.

Courant gebruik

De techniek leent zich perfect voor binnenvloeren. Voor buitenoppervlakken moet ze beperkt worden tot het corrigeren van de vlakheid (‘halfpolieren’). Een glanzend oppervlak kan immers  glibberig zijn bij regenweer en afschilferen door vorst. Het beton wordt ter plaatse gegoten en afgewerkt door een gespecialiseerde aannemer/polierder.

Tinten

De tinten van gepolijst beton variëren door de basiskleuren van de materialen (zand, granulaten, cement) en de gekleurde pigmenten die toegevoegd worden. De verschillende kleurenschakeringen van beton ontstaan door de verschillende werkwijzes : kleuring in de massa of van het oppervlaktelaagje. Tintverschillen zijn niet altijd vermijdbaar.

Opmerkingen

Een correct aangelegde polierbetonvloer is slijtvast en bestand tegen vetten en detergenten. Toch is een goed onderhoud noodzakelijk. Na een behandeling ter bescherming (door de aannemer), heeft de eigenaar verscheidene opties om de vloer te ‘voeden’ (d.w.z. dichtmaken van de poriën): bijenwas, lijnolie of zuivere zeep.  Meestal moet dit type onderhoud één keer per jaar worden uitgevoerd.

AGENDA

ACTUALITEIT

VACATURE

FEBELCEM is op zoek naar een raadgevend ingenieur